RSS čítačka

OPTIKA ANPEK B. Bystrica - Oznam o ponuke merania zrakovej ostrosti

Jakubany.sk - pred 17 min 3 s
OPTIKA ANPEK Banská Bystrica bude dňa 30.11.2022 (t.j. streda) od 15:00 hod do 15:45 hod. v priestoroch KD Jakubany ponúkať možnosť kompletného vyhotovenia dioptrických okuliarov, prípadne výmeny dioptrických skiel do vlastných rámov, spolu s bezplatným meraním zrakovej ostrosti. Ak nosíte okuliare, prineste si ich pre porovnanie so sebou.
Kategórie: Samospráva

Gastroenterológ Ladislav Kužela a recepty pre zdravé črevo

PRservis.sk - pred 22 min 44 s

29.11.2022 - Ak čakáte knihu o najlepšej diéte alebo recepty na zázračné chudnutie z prášku, či ako sa dostať do formy za 5 dní, tak táto kniha vám rozhodne nepomôže. No ak vám naozaj záleží na celkovom zdraví, ak chcete spoznať "tajomstvo" zdravého a aktívneho života, potom ste našli presne to, čo potrebujete.
Je tu nová kniha skúseného gastroenterológa Ladislava Kuželu Recepty pre zdravé črevo.

Vaša strava by mala byť založená na rozmanitosti. Dobré črevné a celkové zdravie si zabezpečíte veľmi jednoducho a hravo – "dúhou na tanieri". Potešte svoje mikróby v črevách aj samých seba a výber a príprava jedla vás začne baviť!

Najväčšia epidemiologická štúdia zameraná na nájdenie najvýznamnejšej príčiny predčasných úmrtí (Global Burden of Disease study) ukázala, že nezdravá diéta je zodpovedná za viac rokov zlého zdravia a úmrtia ako akýkoľvek iný faktor životného štýlu. To znamená, že nezdravá strava "predbehla" fajčenie, hlad, infekcie, hepatitídu alebo chrípku.

"Štúdia ukázala, že ľudia celkovo konzumujú príliš veľa soli, procesovaného jedla a červeného mäsa a, naopak, konzumujú veľmi málo vlákniny, omega-3 mastných kyselín, celozrnných potravín, ovocia, orechov, semiačok, strukovín a zeleniny. Presne to má za následok zvýšenie počtu chronických ochorení, ktoré v súčasnosti pozorujeme," upozorňuje L.Kužela.

Pozrite si, čo hovorí Ladislav Kužela o svojej knihe:

Najnovšie vedecké poznatky z oblasti črevnej mikrobioty nájdete v dielach doc. Kuželu a dr. Čižmárikovej. Prestaňte počítať kalórie a zamerajte sa na kvalitu potravín. Obzvlášť tých sezónnych. Uvidíte, aký zázrak sa udeje s vaším telom!

V knihe nájdete mnoho užitočných informácií a tipov o zdravej a vyváženej strave, o procesovaných jedlách, o plant-based rastlinnej strave. Ako dosiahnuť tú rozmanitosť a pestrosť na tanieri? Aj v tom poradí kniha Recepty pre zdravé črevo z vydavateľstva Ikar.

Ale základom sú prirodzene recepty, ktoré sú rozdelené na ročné obdobia. Tak sa pekne dá zachovať aj sezónnosť, na ktorú upozorňujú všetci odborníci na správnu výživu. Pochutnáte si na nich, či ste vegán, vegetarián, alebo či jete mäso. Množstvo z receptov je vhodných aj pre celiatikov, prípadne tých, čo trpia laktózovou intoleranciou.

Recepty sú prirodzene plant-based, čiže rastlinné, mäso tam nehľadajte. Nie je to klasická kuchárska kniha a recepty, ktoré ste už videli veľakrát v mnohých knihách a na internete. Cítiť z nej, že je to naozaj rodinná kuchyňa, jednoduché a neraz rýchle recepty manželky, ktorá má sama veľa povinností, starostlivosť o domácnosť, deti...ale zároveň chce dopriať svojej rodinke zdravú a vyváženú stravu.

Milan Buno, knižný publicista

Informačný servis

Kategórie: Podporujeme

Excelentní vedci zo zahraničia prichádzajú robiť výskum na Slovensko

SAV.sk - pred 1 hod 46 min
Projekt SASPRO, ktorý spustila Slovenská akadémia vied v roku 2015, má dnes už svoje pokračovanie. Je najúspešnejšou schémou boja proti odlivu mozgov do zahraničia na Slovensku. Do projektu SASPRO 2 sa tentoraz zapojila aj Slovenská technická univerzita a Univerzita Komenského. Od minulého roka postupne nastupuje na svoje nové pracoviská 39 mladých výskumníkov a výskumníčok, 19 z nich bude pracovať v Slovenskej akadémii vied, 10 na STU a 10 na UK. Vedcov láka zo zahraničia na Slovensko atraktívny ...
Kategórie: Podporujeme

Pozvánka na prednášku prof. Lynna Roya LaMotta

SAV.sk - pred 1 hod 53 min
Ústav merania SAV, v. v. i., pozýva na prednášku Inverse prediction from multivariate, heteroscedastic responses, ktorú bude mať profesor Lynn Roy LaMotte (USA) vo štvrtok 1. decembra 2022 o 10.00 hod., v zasadacej miestnosti Ústavu merania SAV. Profesor Lynn Roy LaMotte je emeritný profesor programu bioštatistika na Louisianskej štátnej univerzite (LSU), Health Sciences Center, School of Public Health, v New Orleans, Louisiana, USA. Medzi jeho hlavné výskumné aktivity patrí štatistická analýza, štatistické modelovanie, ...
Kategórie: Podporujeme

Z Bratislavy do Košíc sa IC vlakom prepravíte od decembra najrýchlejšie v histórii

PRservis.sk - pred 1 hod 57 min

29.11.2022 -
IC vlaky budú mať menej zastávok, úsek Bratislava – Košice zvládnu za 4 hodiny a 31 minút
V Košiciach, Kysaku, Poprade, Žiline a v Bratislave bude stáť každé IC. Niektoré budú zastavovať aj v Trnave a Spišskej Novej Vsi
Pre cestujúcich, ktorí si zakúpia lístok na IC vlak cez ZSSK ID stále platí SUPERGARANCIA – vrátenie cestovného pri veľkom meškaní nad rámec bežných reklamačných podmienok
O 24 minút kratšie, ako dnes, pôjdu z Bratislavy do Košíc aj vlaky s možnosťou bezplatnej prepravy
Ekologická železničná doprava na Slovensku v roku 2023 opäť porastie. Nový cestovný poriadok predpokladá pre ZSSK za posledné obdobie rekordný rok v počte vlakokilometrov i vypravených vlakov

Okrem spoľahlivosti a ceny je jednou z troch najdôležitejších hodnôt pre cestujúceho Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) čas. Ten bol pri tvorbe nového Grafikonu vlakovej dopravy (GVD) 2022/2023, ktorý bude platný od 11. decembra 2022, najmä pri diaľkových trasách kľúčový. Zrýchlenia sa tak dočká prémiový komerčný produkt ZSSK – IC vlaky, pričom tieto spojenia ponúknu v smere Košice – Bratislava oproti novým vlakom Expres v priemere o 49 minút rýchlejšie spojenie. Napríklad vlak IC 44 Košice – Viedeň, ktorý prepája východ Slovenska s Rakúskom, bude rýchlejší po Bratislavu o 12 minút, čím dosiahne najrýchlejšie pravidelné spojenie západu s východom Slovenska v histórii IC vlakov. Trasu Košice – Bratislava zvládne za 4 hodiny a 31 minút.

Priemerný jazdný čas všetkých IC vlakov na trase Bratislava – Košice a späť je v dnes 4 hodiny a 51 minút, pričom po novom to budú 4 hodiny a 42 minút. Jazdy vlakov v oboch smeroch budú rozdielne kvôli dopravným dôvodom (dôvodom pomalšej jazdy z Bratislavy do Košíc bude aj približne deväťminútové čakanie vlakov v Kysaku, respektíve v Kostoľanoch nad Hornádom na voľnú koľaj v Košiciach). Kým z východu na západ to bude v priemere 4 hodiny a 36 minút, zo západu na východ to bude 4 hodiny a 48 minút.

Cestujúci ušetria čas vďaka IC vlakom aj na trase Žilina – Bratislava. Tú v priemere prejdú za 1 hodinu a 37 minút, namiesto 1 hodiny a 45 minút, ako je to v aktuálne platnom GVD. Výrazné zlepšenie a skrátenie jazdnej doby nastane na trati Bratislava – Prešov a opačne s prestupom v Kysaku na REX, ktorý bude stáť okrem Kysaku už len v Prešove. Kým priemerne cesta Bratislava – Prešov dnes s IC vlakmi trvá 5 hodín a 11 minút, po novom do bude 4 hodiny 55 minút (okrem IC 525).

Porovnanie priemerných časov IC vlakov a R/Ex 6xx v smere z Košíc do Bratislavy:

R/Ex 6xx
IC
Rozdiel medzi IC vlakmi v GVD 2022/2023 a 2021/2022
Rozdiel medzi IC vlakmi a Expresmi v GVD 2022/2023

2021/2022
2022/2023
2021/2022
2022/2023

Košice
Bratislava
5:50
5:26
4:51
4:36
0:15
0:49

Žilina
Bratislava
2:23
2:03
1:45
1:37
0:08
0:25

Poprad-Tatry
Bratislava
4:32
4:08
3:43
3:25
0:18
0:42

Spišská Nová Ves
Bratislava
4:53
4:28
4:04
3:45
0:19
0:43

Kysak
Bratislava
5:36
5:11
4:38
4:23
0:15
0:47

Košice
Žilina
3:21
3:18
3:03
2:56
0:07
0:21

K zrýchleniu pri IC vlakoch aj pri Expresoch dôjde najmä kvôli zrušeniu niektorých zastavení. Konkrétne vlaky IC 44 a IC 45 z Košíc do Viedne už nebudú zastavovať v stanici Trnava. Ostanú však zastavenia v Kysaku, Poprade-Tatrách, Žiline či v Bratislave hlavnej stanici, prípadne v Bratislave Novom Meste alebo v Bratislave-Petržalke.

Pri vlakoch IC 520, IC 521, IC 522, IC 523, IC 524 z Košíc do Bratislavy dôjde k zrušeniu zastavení v staniciach Trnava, Trenčín, Vrútky, Ružomberok a Liptovský Mikuláš. Výnimkou je IC 525, ktoré bude aj naďalej zastavovať v Trnave pre nástup a výstup cestujúcich, a to z konštrukčných dôvodov (obsadená trať). Stanice, v ktorých budú IC 5xx zastavovať aj v nasledujúcom období sú Kysak, Spišská Nová Ves, Poprad-Tatry a Žilina.

Od znovuobnovenia prevádzky všetkých IC vlakov, ZSSK narástol denný priemerný počet prepravených cestujúcich. Kým v máji tohto roku to bolo 1 622 cestujúcich, v októbri to bolo až 1 924 cestujúcich.

Priemerná prepravná vzdialenosť v IC vlakoch sa pohybuje nad 290 kilometrov. Dôkazom toho je, že až 52 % cestujúcich ich využíva na cestu zo západného na východné Slovensko a späť, pričom 22 % cestujúcich využíva IC vlaky na prepravu priamo z Bratislavy do Košíc. 6 % cestujúcich IC vlakmi sa nimi prepravuje zo Slovenska do Viedne a späť.

Počet prepravených cestujúcich IC vlakmi v mesiaci október:

2017
2018
2019
2020
2021
2022

65 443
70 717
72 002
12 306
11 147
59 659

Kým pred pandémiou sme v mesiaci október prepravovali cca 70 000 cestujúcich, situáciu v rokoch 2020 a 2021 zásadne ovplyvnil koronavírus. V tomto roku sa však čísla postupne vracajú do starých koľají, pričom v októbri 2022 sme prepravili už takmer 60 000 cestujúcich. Oproti predpandemickému roku 2019 to však je ešte stále o 17 % menej.

Cestujúci, ktorí si zakúpia lístok na IC vlak cez zákaznícke konto ZSSK ID na www.zssk.sk alebo v mobilnej aplikácii IDeme vlakom, majú k dispozícii SUPERGARANCIU. Teda vrátenie cestovného pri meškaní IC vlaku v ich cieľovej stanici z akéhokoľvek dôvodu. Viac o podmienkach SUPERGARANCIE nájdete na našej webovej stránke - www.zssk.sk/supergarancia/.

Oproti GVD 2021/2022 zrýchlime jazdný čas aj pri diaľkových vlakoch kategórie Expres na severnej trase z Bratislavy do Košíc o 24 minút (namiesto 5 hodín a 50 minút pôjdu 5 hodín a 26 minút). Diaľkoví cestujúci z Košíc, Kysaku, Margecian, Spišskej Novej Vsi, Popradu a Štrby do Bratislavy a späť teda pocítia výrazne skrátenie doby svojej cesty.

Rok 2023 bude z pohľadu najazdených vlakokilometrov za posledné roky rekordný. ZSSK totiž plánuje odjazdiť viac ako 37 mil. vlkm a vypraviť 644-tisíc vlakov. Oproti roku 2014 ide o takmer 25 %-ný nárast pri počte vypravených vlakov a cca 21 %-ný nárast v počte vlakokilmetrov. Viac vlakov bude jazdiť najmä na linke Ex 6xx Bratislava – Košice, v okolí hlavného mesta Bratislava a krajských miest Trnava, Žilina, Košice a Prešov.

2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
*2022
**2023

Celkový počet vypravených vlakov
516 279
524 343
529 550
526 944
544 364
555 124
526 180
545 604
595 315
644 595

Vlakokilometre
30 791 182
31 856 216
31 477 270
32 640 950
33 649 149
34 503 178
32 454 861
34 068 928
36 650 000
37 309 000

*v roku 2022 ide o odhad očakávanej skutočnosti
** dáta pre rok 2023 predstavujú reálne objednaný a finančne pokrytý výkon pre GVD 2022/2023. V závislosti od objednávky MDV SR môžu byť neskôr navýšené

Informačný servis

Kategórie: Podporujeme

Futbal: HELL Football Fanatic je limitovaná edícia k MS v Katare 2022

PRservis.sk - pred 1 hod 57 min

29.11.2022 - Majstrovstvá sveta vo futbale Katar 2022 sú známe tým, že si skoro nikde nezakúpite v rámci štadiónov alkoholické nápoje. Hoci sa futbal primárne spája s pivom, výrobca energetických nápojov HELL Energy prichádza s limitovanou edíciou HELL Football Fanatic, a to pre všetkých milovníkov futbalu a tohto nápoja.

Ide o HELL Classic, ktorý je oblečený do vlastného futbalového dresu. Znamená to, že pri sledovaní zápasov si vychutnáte obľúbenú a tradičnú príchuť tutti-frutti s obsahom kofeínu 32mg/ 100ml, plus 5 druhov vitamínov B a ďalšie kvalitné ingrediencie.

Futbalová edícia HELL Football Fanatic je na pultoch obchodov do konca roka, a to v ekologických, nekonečne recyklovateľných hliníkových plechovkách.

Všetky produkty vrátane tohto nájdete aj na https://www.hellenergystore.sk.

Informačný servis

Kategórie: Podporujeme

Darujte KRABIČKY PLNÉ LÁSKY

Humenne.sk - pred 3 hod 13 min
Kategórie: Samospráva

Chcel pomáhať ľuďom a zlepšiť stravovanie detí. Ľudovít Winter vymyslel slávny BB puding, výživný dezert, ktorý chutí dodnes

PRservis.sk - pred 3 hod 57 min

29.11.2022 - Ľudia ho poznajú najmä ako symbol a záchrancu piešťanských kúpeľov, do slovenských dejín sa však zapísal aj ako vynálezca obľúbeného pudingu. Ľudovít Winter podnietil nielen rozvoj kúpeľnej starostlivosti, ale aj slovenského potravinárstva, keď priniesol na československý trh BB puding, ktorý je do dnešného dňa bežnou súčasťou našich domácností a tento rok oslavuje už 75. výročie. O svoje spomienky na dedka a aj sladký a výživný dezert sa podelila jeho pravnučka Katarína Fratríková (68).

Opinko

Tak volala Katarína svojho pradedka Ľudovíta, ktorý vzbudzoval svojim chovaním a pôsobením v Piešťanoch nielen obdiv a rešpekt, ale bol vnímaný aj ako múdry človek. Rovnako naňho pozerala aj rodina. "Bol veľmi prísny a veľa vyžadoval, ale vedeli sme, že to bolo preto, lebo bol cieľavedomý, chcel pre nás to najlepšie a svoje plány dokázal zreálniť vďaka svojej húževnatosti. Vnímali sme ho ako podnikavého, úspešného a neskutočného človeka, ktorý chodil všetko vybavovať, všetko aj vybavil a robil to s láskou. Miloval ľudí a chcel pre nich len to najlepšie a darilo sa mu to dosahovať cez jeho nápady," spomína Katarína. "Naučila som sa od neho najmä pokory, možno až príliš. Nepozerať na seba, ale na druhých. Do poslednej chvíle chcel všetko len pre ľudí, chcel ich do Piešťan pritiahnuť z celého sveta," dopĺňa.

Podlomené zdravie ako podnet pre sladký evergreen

Práve húževnatosť a odhodlanosť mu boli pravdepodobne nápomocné aj v ťažkých časoch. Život Ľudovíta Wintera nesprevádzali len úspechy v podnikaní. Aj napriek tomu, že sa zaslúžil o rozkvet piešťanských kúpeľov od samotného začiatku, svojimi úspechmi si narobil v tých časoch aj nepriateľov a počas druhej svetovej vojny skončil v koncentračnom tábore v Terezíne. Napriek tomu, že tieto udalosti výrazne poznačili jeho zdravie, jeho podnikavý duch sa neunavil a po návrate do Piešťan sa naďalej snažil pomáhať iným v oblasti zdravia.

Jeho cesta však tentoraz od kúpeľníctva, v ktorom bol mocnými odstavený, viedla k potravinárstvu. Išlo však o prirodzený dôsledok jeho osobných skúseností. Po návrate z Terezína podľa vlastných slov vyzeral ako "kostra", mal problémy s konzumáciou tuhej stravy a zároveň vnímal, že na trhu je akútny nedostatok dostupných a kvalitných výživných potravín. Ťažké časy a vojna nepoznačili len jeho. Problémy doby sa odrážali aj na zdraví a stravovaní dojčiat a malých detí, pre ktoré bola kvalitná strava nutnosťou. Tak sa vo Winterovej hlave na jar v roku 1945 zrodila myšlienka vyrábať výživné potravinové doplnky pod značkou spoločnosti Panvita. Boli určené pre deti a mali posilniť slabý detský organizmus.

Testy a skúšky produktov trvali celý rok. V roku 1946 po sérii skúšok v jasliach a detských ústavoch začala piešťanská Panvita dodávať finálne produkty na trh. Ako prvé to boli cestoviny zo zmesi pšeničnej a sójovej múky, nasledoval produkt k výrobe odvaru na výživu dojčiat z jačmennej krupice, ktorý nahrádzal vtedy nedostatkovú ryžu. Do portfólia pribudla oblátková múka, cereálny prípravok proti hnačke, ľahko stráviteľná a výživná keksová múčka a nakoniec aj legendárny posilňujúci BB puding, špecifický práve vysokým obsahom výživnej keksovej múčky. BB puding bol určený na posilnenie organizmu pre slabé, chudokrvné a rachitické deti, ženy v tehotenstve, dojčiace matky a všeobecne aj pre posilnenie organizmu dospelých. Produkty mali byť dostupné vo všetkých lekárňach, v prípade dostačujúcej produkcie aj v drogériách a vybraných koloniálnych obchodoch. O tom, že išlo v prvom rade o kvalitu a nie o snahu profitovať z nedostatku, svedčí i fakt, že Ľudovít Winter k príprave receptov oslovil vtedajšie špičkové kapacity.

BB puding – symbol pohody a pohladenia

V čase, keď BB puding vznikal, bola jeho pravnučka Katarína ešte maličká. "U nás v rodine sa vtedy veľmi nehovorilo o tom, že za týmito produktmi bol Opinko. Dozvedela som sa to, až keď som bola staršia. Jedine on mal v rodine takéto obchodné vlohy. Výnimkou bola ešte jeho dcéra Alžbeta, ale tá odišla do Austrálie," vysvetľuje Katarína, prečo sa týmto smerom v rodine už nikto ďalší neuberal.

Výrobňa Panvity sa nachádzala na Štefánikovej ulici (tzv. Winterova pekáreň) a v čase najväčšieho rozkvetu mala 30 zamestnancov. Na vývoj produktov dohliadali odborníci s akademickým vzdelaním v potravinárskej chémii. Na skúškach a odbornej spolupráci sa podieľal popredný slovenský dietológ, zakladateľ a prvý riaditeľ Štátneho ústavu pre výživu a dietetiku, Imrich Sečanský, vtedajší prednosta Detskej kliniky v Bratislave a špičkový detský lekár, docent Ivan Hečko, či primári a lekári z viacerých slovenských nemocníc, ktorí mali dohľad nad výživou v detských jasliach na Slovensku.

Katarína Fratríková spomína práve na známy BB puding. "Milovala som ho. Stál vtedy 3 koruny, tak sme ho často kupovali a moja mamička mi ho varievala. Dodnes ho mám v špajzovej skrini. Používať a rozprávať sa o tomto produkte je pre mňa ako pohladenie, lebo viem, že za tým bol Opinko. Pamätám si, že sme ho jedávali pri telke, ktorú nám Opinko kúpil. Mala som 10 rokov, mama puding uvarila, dala doň piškóty a obliala malinovým sirupom. Bola to dobrota," spomína.

Prežil znárodnenie aj socializmus, názov ostáva záhadou

Keď do výroby Winterových produktov vstúpil štát a podnik znárodnil v roku 1948, trvalo len chvíľu, kým výroba v Piešťanoch zanikla. Bolo to na prelome 40. a 50. rokov 20. storočia. Z uvedených výnimočných produktov však prežil jeden, ktorý na trhu nemal konkurenciu a dnes ostáva stále obľúbenou súčasťou kuchynských skriniek a špájz. Slávny BB puding sa opätovne začal vyrábať v 1. polovici 50. rokov v škrobárňach Boleráz. Puding, ktorý tento rok oslavuje 75. výročie vyrába v súčasnosti firma Dr. Oetker, ktorá výrobňu v Boleráze prevzala v roku 1993.

Záhadou zostáva dodnes pôvod jeho názvu. "Veľakrát sme premýšľali nad tým, čo by sa mohlo ukrývať za touto skratkou, ale skutočný význam je aj pre mňa dodnes neznámy," podotkla pravnučka tvorcu legendárneho pudingu. Jeho úspešnosť, ktorá ho udržala na našom trhu podľa nej tkvie v jeho príjemnej sladkosti, ktorá sa páči nielen deťom, ale aj dospelým. "BB puding má výborné zloženie a pritom aj výborne chutí, takže je vnímaný ako dezert, ale pritom vám dodáva aj potrebnú výživu. Má tiež široké využitie ako prísada do krémov, koláčov a podobne. Aj ja ho dodnes varím. Nesmú na ňom chýbať piškóty, ovocie a šľahačka," s chuťou vysvetľuje Katarína.

Informačný servis

Kategórie: Podporujeme

Tip: Sedacia súprava - 769.00

Zlacnene.sk - pred 14 hod 22 min
Kategórie: Podporujeme

Novomestská lanovka začne od štvrtka 1. decembra opäť premávať

Banm.sk - pred 14 hod 32 min
Vo štvrtok 1. decembra 2022 opäť spúšťame premávku novomestskej lanovky Kamzík – Železná studnička, ktorá bola dočasne prerušená z dôvodu druhej fá...
Kategórie: Samospráva

Stránky